Logo Henk Korthuys

PublicatiesMonumentale beelden
Op donderdag 7 oktober 2010 worden de monumentale stenen beelden van Manon Huguenin en Henk Korthuys in de tuin van het gemeentehuis geplaatst. De kunstenaars die vaak grote beelden op internationale beeldhouwsymposia creëren, brengen met de tentoonstelling ‘beelden in de tuin’ een verscheidenheid van werken uit diverse steensoorten zoals graniet, zwarte en roze marmer. De beelden zijn tot maart nog te bewonderen.
Informatieboekjes die ter gelegenheid van deze tentoonstelling werden samengesteld zijn gratis te verkrijgen in het infokantoor van De Haan (T 059 24 21 35).

>filmpje van het transport en het plaatsen van de beelden

http://www.youtube.com/watch?v=iTdaKDWMJxw

 


Talentvol koppel
Krant van West Vlaanderen. Op pagina 78/96 is een artikel te vinden over de "Beelden in de tuin" van het gemeentehuis in De Haan in België, over Manon en mij zelf. Kijk op www.kw.be en voer weekcode K64B25 in. Veel leesplezier!

 


Beelden naar De Haan
Van het transport van de beelden van Hamois naar De Haan in België is een filmpje op youtube gezet. http://www.youtube.com/watch?v=iTdaKDWMJxw
Plak dit adres in je zoek balk of zoek bij Youtube onder "Beelden de Haan". Veel kijkplezier!

 


website gemeente De Haan
Op donderdag 7 oktober 2010 worden de monumentale stenen beelden van Manon Huguenin en Henk Korthuys in de tuin van het gemeentehuis geplaatst. De kunstenaars die vaak grote beelden op internationale beeldhouwsymposia creëren, brengen met de tentoonstelling ‘beelden in de tuin’ een verscheidenheid van werken uit diverse steensoorten zoals graniet, zwarte en roze marmer. De beelden zijn tot maart nog te bewonderen.
Informatieboekjes die ter gelegenheid van deze tentoonstelling werden samengesteld zijn gratis te verkrijgen in het infokantoor van De Haan (T 059 24 21 35).


Maasstad, 8 oktober 2008 Beelden en schilderijen in Isala
Beelden en schilderijen in Isala
door John Collee

CAPELLE - Vrijdagmiddag opende wethouder Hans Jacobs de expositie van Bert Vernooij (schilderijen) en Henk Korthuys (beelden) voor een groot gezelschap in het Isala Theater. Jacobs was ingenomen met de centrale rol die het theater speelde als ontmoetingsplek voor Capellenaren en dat ook de horeca rondom het theater daar de vruchten van plukte. ‘’Er zetten jaarlijks hier zo’n 100.000 mensen voet over de drempel, de acteurs niet meegerekend’’, aldus Jacobs. Dat die aantrekkingskracht ook aan het bruisend hart van de stad ten goede kwam viel niet te ontkennen. Jacobs: ‘’Isala draagt bij aan de bekendheid van Capelle’’. Hij juichte het toe dat het theater ook andere kunstuitingen dan podiumkunsten huisvestte. Toen leidde hij de beide kunstenaars in. Bert Vernooij nam als uitgangspunt voor zijn schilderijen: abstractie met een landschappelijk tintje. Met frisse primaire kleuren opgebouwd zonder veel groen ‘’want daar houd ik niet van.’’ Vernooij vindt dat zijn schilderijen moeten dansen. De geportretteerde landschappen ook. Hij volgde zijn opleiding aan de Vrije Academie te Rotterdam en daarna was het Krysia Peka die hem de kleurkeuze en compositieleer bijbracht. ‘’Mijn blauw kan lucht of water zijn’’, lacht Vernooij. Henk Korthuys maakt zijn beelden uit rose Portugees of Chinees marmer, Belgisch hardsteen of Pakistaanse gele kalksteen. Zijn onderwerp: poorten. Hij ontdekte op vakantie in Marokko dat je achter een poort een andere sfeer aantrof. Korthuys: ‘’Eigenlijk loop je dagelijks ongemerkt door poorten; alleen ervaar je de veranderende sferen niet. Met deze poortbeelden wil ik mensen bewust maken van die sfeerveranderingen.’’


IJssel- en Lekstreek, 8 oktober 2008 Prijs voor Capelse beeldhouwer
Prijs voor Capelse beeldhouwer

De Capelse beeldhouwkunstenaar Henk Korthuys won de 1e prijs tijdens het internationale beeldhouwsymposium in Slovenië. In totaal 24 beeldhouwers werkten in de maand september in het dorp Makole in Slovenië aan hun beelden in hout, staal, glas of steen. De werken werden door een professionele jury beoordeeld, waarbij het werk van Korthuys als beste werd beoordeeld.Panorama 18 september 2008

Prva nagagrada kipu Pejsaz
Ugledni nizozemski kipar Henk korthuys je po mnenju ocenjevalne komsije 6. mednarodnega festivala Forma viva Makole 2008 ustvaril najboljso skulpturo izmed vseh, ki so se potegovale za nagrade.........


Panorama 18 september 2008 Nagrade Forma viva Makole 20
1. Nagrada: Henk Korthuys - Nizozemska.
Kip z naslovom "PEJSAZ MAKOL" je postavljen na razpotju dveh cest, ki kar vabi, da se ustavimo in pogledamo skozi okroglo odprtino kipa.........


Panorama 4 september 2008 Henk korthuys, Nizozemska kip
Nas stari prijatelj Henk iz Rotterdama.
Leta 1955 rojeni nizozemski kipar Henk Korthuys nas je z dostopnostjo in komunikativnosyjo pritegnil na lanskem makoleskem fistivalu, na katerem je z delom Pogled v prihodnost osvojil peto nagrado...........


Forma Viva 2007
In Slovenië, 8 september 2007
Vijfde prijs op dit Symposium in Makole, uit 25 beeldhouwers.

Jury rapport
"Gateway to the World" is a minimalistic form with explicit feeling of aesthetics. The stone has lost its natural roughness and gained smooth surface which has been created by careful polishing. There is a hole created in the stone which reminds us of a tunnel through which the light is coming, the light, which is promising hope, optimism and which is opening new horizons of life. This could be one way of experiencing the world.


Maasstad 23 augustus 2007, Kunstenaar Korthuys exposeert.
Beeldhouwer Henk Korthuys exposeert vanaf 15 september zijn Cho Fa’s in de Aula aan de Nijverheidstraat 423.
Nadat Korthuys jarenlang beelden van vrouwenbillen heeft gemaakt, waarin niet allen de billen maar ook de kracht van de vrouw door middel van vissenstaarten tot uitdrukking kwam is er nu aandacht voor een nieuwe vorm.
Vogelfiguren!
Op reis door Thailand en Laos raakte hij geïnspireerd door Cho Fa’s. Garuda-achtige gestileerde vogelfiguren op de daken van de vele tempels. Deze vogels dienen om het kwaad buiten de deur te houden.
Eigen vorm
Korthuys is nu een serie beelden aan het maken met dit thema.
Door vanuit zijn herinnering te werken voorkomt hij dat hij beelden gaat namaken en krijgen zijn beelden een geheel eigen vorm. Deze werken worden nu in de Aula in Capelle aan den IJssel geëxposeerd. De opening van de expositie vindt plaats op zaterdag 15 september om 15.00 uur. De expositie wordt geopend door de voorzitter van de Kunstkring Capelle, Piet van der Linde. De expositie is daarna nog behalve op zondagen te bezichtigen tussen 10.00 en 16.00 uur.
Op zaterdag 15 september is Henk korthuys zelf aanwezig.
Slovenië.
Afgelopen maand augustus heeft Korthuys met veertien internationale beeldhouwers gewerkt op het beeldhouwsymposium in de groeves van Sprimont, België en de eerste week van september ook nog op het vijfde internationale Culturele festival Forma Viva Makole 2007 in Slovenië met tweeëntwintig andere beeldhouwers.
Daarnaast is Korthuys nog bezig aan een serie grote beelden en hier keren de vrouwenlichamen soms ook weer in terug. Stenen tussen de anderhalf en vierduizend kilo vormen weer een geheel andere uitdaging laat Korthuys weten.


Rotterdam Dagblad 18 augustus 2007 De steen is alles wat telt
Door Adrianne de Koning
Hamers, slijpschijven, een stofmasker. De bagage van Henk Korthuys verraadt al dat hij hard gaat werken in zijn vakantie in België. De kunstenaar gaat dag in dag uit een keiharde steen te lijf, tot het zijn gedroomde poort wordt.
Ik ben uitgenodigd samen met veertien andere beeldhouwers om een beeld te maken, verteld de 52jarige Capellenaar. Een maand geleden heb ik een steen uitgezocht van 3000 kilo zwaar en 280 cm hoog. Thuis heeft hij al kleine modellen gemaakt maar eenmaal in België werkt hij vier weken lang twaalf uur per dag stug door om zijn doel te bereiken. In de open lucht, zodat het stof overal heen kan vliegen. Als het regent staat hij onder een partytent. "Je raakt ook ontspannen van het werk. door het beeldhouwen raak je bijna in een meditatieve stemming. Je hoofd raakt door het fysieke werk helemaal leeg". Afleiding is er ook amper. Alleen door de andere kunstenaars uit verre landen, als Oekraïne, Frankrijk en Bulgarije. Maar een krant, radio of televisie is er niet. de steen is alles waar de wereld uit bestaat. Zijn inspiratie zijn de stadspoorten in Marokko, die hij bij een vorige reis zag. het resultaat is een jaar lang te zien in het kleine plaatsje Sprimont, vlak onder Luik. Na het hakken gaat Korthuys direct door naar een festival in Slovenië. Al met al is hij wekenlang van huis. Daar slaapt hij bij mensen in en gastgezin. een heel nieuwe ervaring, maar ook hier staat het werk voorop.


Waals Weekblad
In een editie nr. 77 van 27 april 2007 van het Waals Weekblad verscheen het onderstaande bericht.

De Nederlandse beeldhouwer Henk Korthuys uit Capelle a/d IJssel heeft vorig jaar een beeld gemaakt uit een ruw brok steen van zo’n 3 ton, tijdens de Rencontres Internationales de Sculpture sur Petit Granit in Sprimont (prov. Liège), waar nog 13 andere beeldhouwers uit allerlei landen aan de slag waren. Hun werk is tot en met juli dit jaar nog te zien op een expo bij het Musée de la Pierre in Sprimont.

 


Erotische krant nr 17 sept 2006 Kunstenaar maakt furore
De Capelse beeldhouwer krijgt de laatste tijd veel aandacht als...billenman. Deze artiestennaam heeft hij te danken aan een nieuwe serie stenen vrouwenkonten die hij heeft gemaakt. Momenteel exposeert hij met deze serie in de Antwerpse galerie van Lynda Beck. De bijnaam is niet zo gek , want er komen al jaren louter vrouwenkonten uit het marmer of kalksteen dat Henk onder handen neemt. Toch wil Korthuys wel van dat billenimago af. Ik ben niet alleen een billenman. Ik maak ook andere beelden. En dat klopt. Henk maakt ook op de Cho Fa geïnspireerde beelden. De Cho Fa is een gestileerde vogel die je in Thailand en Laos op de daken van boeddhistische tempels ziet staan. Ze zouden bescherming bieden tegen het kwaad.


MM Lietuvos Rytas
N.a.v. de expositie “Erotica dell Arte” een artikel in dit glossy Magazine uit Litouwen.
Door Ms Iris de Vries

 

NCRV’s “Man bijt hond”, 10 januari 2006.
De schoonheid van de bilpartij. “Een verslag ter plaatse”
Door Teus van Sint Maartensdijk.


Algemeen Dagblad, 2 december 2005
"Billenmans vriendin had een lekkere kont"
van Thaloen Verweij.


IJssel- en Lekstreek 5 oktober 2005 In Capelle is het aanmodderen
Kunstenaar ziet vlees noch vis in plaats die geen stad en geen dorp is.
Door Alexandra Davoli
Maak een kunstwerk waarin jou beeld van Capelle tot uitdrukking komt. Dat was de boodschap waarmee 31 kunstenaars uit Capelle aan de slag gingen in een wedstrijd georganiseerd door de kunstkring. Winnaar van de vakjury is beeldhouwer Henk Korthuys geworden met zijn beeld "Vleesch noch Visch"...........


Opening kantoor hypsotech, 17 februari 2005
Voordracht: “Een ondernemer is een kunstenaar”


Maasstad 2 februari 2005 Capelle is Vleesch noch Visch
Wethouder Wim de Bruin maakte bekend dat kunstenaar Henk Korthuys het beste symbool voor de stad maakte.

Door Jorina Haspels
Het beeld van Capelle is "Vleesch noch Visch" van Henk Korthuys. Na een wedstrijd waar 31 kunstenaars aan meededen, is zijn beeld door een jury gekozen als beste symbool voor de stad. Wethouder Wim de Bruin maakt vorige week donderdag in de bibliotheek de uitslag bekend. De publieksprijs is gegaan naar Leonieke Staal. Zij maakte een kleurig schilderij waarin de symbolen van de stad waren verwerkt........


IJssel- en Lekstreek 28 januari 2005 Capelle Vleesch noch Visch

Een vrouwenlichaam dat naadloos overgaat in dat van een vis. Dat is hét Beeld van Capelle. De jury onder leiding van cultuurwethouder Wim de Bruin verkoos gisteren in de bibliotheek aan het stadsplein de sculptuur van Henk Korthuys net boven het olieverfschilderij van de oude en nieuwe ’s-Gravenweg van Dusanka Badovinac.
Capelle is Vleesch noch Visch beaamde De Bruin. Het vrouwelijk deel(met billen, Korthuys’ handelsmerk) representeert de gemeente en misschien ook wel de burgemeester, filosofeerde de wethouder. En de vis zit in het gemeentelogo. En misschien is het ook wel zo dat bij een vis de kracht in de staart zit. enk maar aan de uitdrukking "Het venijn zit in de staart"...........


Gemeente Capelle aan den IJssel, 27 januari 2005
Winnaar juryprijs "Beeld van Capelle".
Uitgereikt door de wethouder van cultuur , Wim de Bruin.

 

 


Rotterdams Dagblad, 3 januari 2004 Met billen kun je eindeloos variëren
"Met billen kun je eindeloos variëren"
van Barbara van Nieuwenhuizen.

 

 
 Designed by Webproof